Děkujeme za nový stavební zákon

26.07.2024

My ekologové a stavebníci černých staveb, zvláště kůlen, si nemůžeme vynachválit nový stavební zákon, zejména provedení jeho digitalizace, která je nefunkční (nebo disfunkční?).

Ukazuje to na neumětelství ministrů a jejich úřadů. Systém je spuštěn a musí být laděn? Jak dlouho to bude trvat, než se odladí? Jak dlouho budou mít úředníci trpělivost? Kdy začnou stávkovat, nebo dávat hromadné výpovědi či odcházet do předčasných důchodů?

Budou jejich práci vykonávat ti, kteří si to celé vymysleli a spustili paskvil? Ono to má vlastně i své výhody. Pro ekology je to super. Co když se nepodaří zkolaudovat všechny rozjeté stavby nových a rekonstruovaných silnic a železnic? Ekologové nemusí nic blokovat, to už zajistilo svou neschopností MMR a DIA.

O prázdninách se rekonstruuje ve školách a školkách. Stavby nebudou zkolaudovány a děti zůstanou doma. Možná je rodiče naučí víc a lépe, protože stávající vzdělávací inkluzivní systém produkuje vzdělanost, která je bídná a na druhé straně pro budoucí rozvoj národního hospodářství spíše nepotřebná.

Nezkolaudují se zdravotnická a sociální zařízení, která jsou tolik potřebná pro stárnoucí společnost. Co byty, domy a na to navázané hypotéky a úvěry? Co všichni ti architekti, projektanti, developeři a stavitelé?

Nepostaví se žádná zbytečná hala či nákupní centrum? Tady bych se bál, že se to postaví podle zahraničních zákonů a v případě nutnosti se to ani nebude schvalovat u nás. Ony ty globální korporace jsou mocnější než vláda a všechny státní úřady dohromady.

Je skvělé, že se konečně vládě povedlo proti sobě poštvat města a obce, které všechny ty legislativní sračky odnášejí, protože vše vyřizují, často investují do rekonstrukcí a oprav, a ještě se hrozí, co udělají za formální chybku, aby pak dostali pokutu nebo vraceli dotaci.

Také je fajn, že konečně novináři začali vládu kritizovat za šlendrián. Ten je tady už ale leta letoucí a zatím nevadil. Je humorné to pozorovat. Až budeme obnovovat Ukrajinu (jak vláda tvrdí), jistě jim tam předáme své know-how, třeba ten digitalizovaný stavební zákon. S takovou se tam nic nepostaví, nebo vlastně ano, ale jen na černo a díky korupci.

Dosáhnout sta procent černých staveb, komu se to povede? V tomhle se snad zapíše naše vláda do knihy rekordů. Aspoň nějaký úspěch.

A děkují i ti, co si postavili kůlnu, pergolu či psí boudu. Bývaly doby, kdy na to nic nebylo potřeba, kdy se něco postavilo jen na ohlášku a bylo to v pořádku. Stavba stojí třeba 30 let a dle dnešních pravidel už je "černá", přestože celou dobu byla "bílá". Když je příslušný úřad takto vládou paralyzován, nemůže vydat ani rozhodnutí k odstranění stavby.

Těším se, že až to odladí, přijde další výpadek typu "váš program byl ukončen". A mohl by trvat opravdu dlouho, až by ukončil celou tu slavnou digitalizaci po pirátsku a ještě lépe tu pětikoaliční, resp. pětidemoliční vládu.

Chudák plukovník Foltýn, ten bude mít teď hodně práce, protože těch dezinformátorů se vyrojilo opravdu hodně. Milí starostové, vedoucí a úředníci stavebních úřadů, architekti, projektanti a další, vítejte mezi dezinformátory a dezoláty. Stačilo se naštvat a ozvat a nálepka je tady. Ale je tu i kličkující ministr, který už se nechvástá, jak to všechno zjednodušil. To byla lež jako věž. Nejen, že lhal, ale hlavně selhal. Jenže lhali a selhali všichni.

Co se divíme, ministr zemědělství je teolog, školství muzikolog, ministr vnitra učitel, ministryně obrany je co? Účetní? Ani nevím. Ministr průmyslu bankéř Síkela míří na eurokomisaře. To jsem zvědav, kdo vyleze ze Stanu na MPO. Jistě to bude loajální pětikoaličník, správně ideologicky ukotvený. Vsadím se, že o průmyslu bude vědět velký kulový, neb to bude vzděláním nejspíš právník, politolog, nebo pedagog humanitních věd. To však nevadí, na Ministerstvu pro deindustrializaci by technik z průmyslu trpěl a nevydržel.

Anebo už to kurňa změníme? Přestaneme to udržovat a ono se jim to rozsype? Kéž by ten paskvil stavebního zákona byla ta poslední kapka, kdy pohár trpělivosti přeteče.

U mě přetekl pokácením zdravé lípy kousek od mého pracoviště. To jsem neskousl a napsal rozhořčený email na město, poslal článek do místního Zpravodaje, rezignoval na funkci v komisi, napsal blog a oslovil ekologickou organizaci a zastupitelku.

Původně jsem to poslal v kopii dosti lidem a výsledek? Ani se neozvali, ani nepodpořili, podporu jsem získal v rodině od manželky, která se do toho zakousla a od bratra, který také poslal email na město. Se sousedy jsme se rozhodli chránit ty naše velké stromy před panelákem.

V televizi říkali, že není endiaron. Tak se z toho snad neposerem. Nebo jo? Stále je hodně lidí připosraných a dost jich ještě nezaznamenalo takové snížení životní úrovně, že by to s nimi nějak hnulo. Ten stavební zákon a jeho digitalizace se ale dotýká právě už těch bohatších lidí a nelze ho svést ani na Putina, ani na Babiše. Je to šlendrián, který jde za touto vládou a mainstream v tomto případě už tuto neschopnou vládu konečně za něco tepe.

Projeví se to už v nadcházejících volbách?