Mínus 271 miliard

05.06.2023

To je vládní hlína, co? Roční plán deficitu rozpočtu skoro splněn za pět měsíců. To je opravdu neuvěřitelný výkon.

Máme opravdu nejlepší vládu v historii. Která jiná něco takového dokázala? To číslo skoro odpovídá dosažení teploty absolutní nuly (-273,15 °C). Což je vlastně odpovídající. Pokud jsou ve vládě samé nuly, nemohlo to ani dopadnout jinak.

Když násobíte nulou, vyjde vám nula, ať sčítáte nuly, jak sčítáte, výsledek je nula. Jen dělit nulou nelze. Jak rozdělíte nic? Kde nic není, ani smrt nebere. Nula od nuly pojde, se říká. Kdy na to dojde?

Když je plán splněn dřív, nechtělo by to se slávou rekordmana odejít? A co brzdy, jsou funkční? Brzdná dráha je sice dlouhá, ale zatím není vidět, že by se brzdilo.

Co na to exekutorská komora? Že by se pro splácení dluhu zabavil státní majetek? A hlavně majetek rekordmanů, kteří to dovedli až sem? Že by sami nám šli příkladem v plánu Velkého resetu, nebudou nic mít a budou nesmírně šťastní. To by byla krásná tečka za tím naším případem.

Co na to orgány činné v trestním řízení? Státní rozpočet je přece zákon a vláda ho zřejmě poruší. Nejspíš se ho bude snažit změnit, nebo bude čekat na zázrak?

Zázraky se dějí a jeden jsme prožili minulou zimu. Zima byla mírná a plynu dost. Jenže spoléhat se na další zázraky nelze.

A spoléhat se na současnou vládu? Že to zařídí a uřídí? Když to vůbec neřídí. To je (smutný) vtip. Možná už zapomněli česky a spletli si slůvka řiď a řiť. A pak to vypadá, že se řítíme v řiť.

Ale byť to jsou tragédi (a metaforisti), jejich výsledky mají i komický rozměr. Zejména je směšné, jaká mají přehnaně optimistická očekávání a pak přijde zklamání, především když promluví (ti prolhaní a nepřející) statistici.

Tak si užívejme rekordní mínusy (rozpočtu), ty se nás sice dotknou, ale daleko horší budou příp. výrazné mínusy v zimě. Naštěstí nás v letních vedrech nenapadne na to ani pomyslet.