Nějak se nám to zadrhlo

10.09.2024

Projekt "Nekrm hydru" začal nadějně, pak to nějak usnulo. Čím to je? Upřímně jsem čekal víc nezávazných přihlášek. Čekal jsem, že brzy bude překročeno 10 tisíc a budeme se blížit k 20 tisícům.

A zatím se zdá, že hranice sta tisíc je nedosažitelná, ale i desetina je problém. Je to zklamání, pro mě určitě a pro organizátory asi taky. Nějak si do toho házíme vidle my sami.

Ale možná jde jen o klasický fenomén dnešní reality sociálních sítí. Zprávy a výzvy tam velmi rychle zastarávají. Včerejšek už je pravěk, žijeme přece online, navíc rychle a zběsile. A "Nekrm hydru" už vyčpělo, přestalo být aktuální.

Projekt zažil svých 15 minut mediální slávy podobně jako fůra hnoje u Řeporyjce, na kterou se už také zapomnělo. Zkrátka přebijí to jiné události, a hlavně ryk mainstreamu. Ten teď zaměstnával Okamurův chirurg na Václaváku. Zviditelnění to bylo určitě a co bude dál? No, volby do krajů a třetiny Senátu.

Jak uspěje opozice (systémová, nesystémová a mimoparlamentní)? To se dozvíme již brzy. Někteří si hrají na schovávanou, na regionální úrovni totiž existují poměrně oblíbení a schopní politici, kteří moc nechtějí být spojováni se svou stranou, a hlavně lidmi ve vedení strany na centrální úrovni a ve vládě.

Vraťme se k "Nekrm hydru". Kibicovat umí každý, ceněni však mají být ti, kteří něco dělají, o něco se pokouší, vymýšlí. Každý, kdo něco dělá, je důležitý. Možná více důležití než bojovníci v prvních řadách, jsou ti obyčejní tišší rebelové, tj. ti, kteří vyznávají tzv. pasivní rezistenci (odpor). Nejsou vidět, neupozorňují na sebe, systém (režim) o nich moc neví. Důležité je, že jsou to ti, kteří se už nedají tak snadno manipulovat a režimu nevěří. Nepodporují ho svou pozorností a energií. A tím ho přestali vykrmovat.

Když nebudeme věnovat energii parazitům, začnou se požírat mezi sebou. Zpomalujme, žijme lokálně, vytvářejme komunity, spojujme se, házejme ten písek do soukolí. Každý, jak můžeme, jak to umíme.

Možná "Nekrm hydru" uspěje v jiné verzi. Koncesionářské poplatky platí dnes ti, co mají televizi. Platí to převodem či inkasem. Ale jak se to bude účtovat majitelům chytrých telefonů? Budou to mít na starosti operátoři? Zviditelní poplatek ve faktuře? Jak se vyhnou dvojímu placení. Čtyřčlenná domácnost může mít jeden televizor, dva notebooky, čtyři chytré mobily a rádio v autě. To je dohromady osm zařízení, kterými se dá sledovat ČT a/nebo ČRo. Platit by měla domácnost jen jednou.

Ne, nepodceňuju to, že o každém z nás mají k dispozici spoustu megadat, ale věřím v český šlendrián, ten se už několikrát osvědčil. Co se asi tak stane těm, kteří sice televizní přístroj nemají, ale mají chytrý telefon. Jak je režim donutí platit televizní poplatek? Už vidím, jak osloví všechny majitele chytrých telefonů a vymyslí formulář, kterým budete muset prokázat, že žijete ve společné domácnosti s tím a tím a že už platíte za televizní přístroj, který máte. Pokud správně vyplněný formulář nezašlete na příslušné místo, pak budete automaticky přihlášen k platbě a zaplatíte poplatky několikrát? Jistě na to někdo vymyslí nějakou aplikaci.

Stát se možná omluví, že při zavádění systému se staly chyby a požádá Vás, abyste neoprávněně stržené poplatky vymáhali soudní cestou. Pak by to možná lidmi pohnulo.

ČT programuje lidi propagandou a manipulací strachem a dokud lidé tu manipulaci neprohlédnou a nepřekonají strach, tak se tak moc nezmění. Jen nevíme, zda už je těch nemanipulovatelných dostatečné množství. Projekt Nekrm hydru ukázal, že strach a ega stále ještě hrají velkou roli, ale i to, že vládní moc se bojí toho, kdyby se jí propagandistický kanál, který ji udržuje, zhroutil.

Osobně sázím na drobnou práci jednotlivců a místních skupin, nové rodící se paradigma a tvoření nové společnosti od spodu, neb stávající systém se vyčerpal a již nemá co nabídnout. Jde jen o to, jak a kdy skončí. Také si vsadím na to, že vládní a euro-destruktoři nás k tomu kolapsu přivedou, nebo aspoň způsobí časté blackouty, a to probudí lidi z letargie.

A co volby? Jako "chcimír" mám volbu jasnou, jak do kraje, tak do Senátu. Doufám, že se nějaká ta veška v kožichu aspoň na tom kraji ujme. A když Spolu a STAN na kraji oslabí, bude to fajn. Že by ve Středočeském kraji přišli o "vládu nad krajem" moc nevěřím. Záleží, jak (moc či málo) ANO vyhraje a koho si vybere do koalice. Nebo se zase nechá vyšachovat a obejít?