Volit nebo nevolit?

14.08.2024

Toť otázka. Pro člověka, který není žádným fanouškem politiků, politiky a systému stojí ta otázka spíš takto: proč vůbec volit? Neustále se mi připomíná citát (tuším M. Twaina): "kdyby volby mohly něco změnit, dávno by je zakázali".

Ale zakázat volby? Toho se přece bojí, to neudělají (opravdu?). A tak se je snaží upravit, pokud výsledek neodpovídá jejich představám, přestože propagace těch správných a dehonestace těch nesprávných jela naplno, aby zajistila očekávaný výsledek. A ten se přesto nedostavil. Udělají to tak, že "vylepší" volební systém o korespondenční volbu.

Že bude vnučka volit za zemřelého dědečka? To se nestane, a pokud ano, tak je to bezvýznamná marginálie. Pokud bude volit celý hřbitov významné české menšiny v Chicagu, stále je to bezvýznamná marginálie? Co když svůj hlas pošlou delegáti sjezdu sudetoněmeckých krajánků se vším příbuzenstvem ve čtyřech generacích? Stále naprosto bezvýznamná záležitost?

Možná v celkových číslech téměř zanedbatelné, ale pro stranu, která by se do Parlamentu jinak nedostala už to tak bezvýznamné není. Jde přece o přístup ke korytům.

A co by dělali ti, kteří se kromě žvanění, omílání frází či fotečkami a videi na sociálních sítích, ničím jiným neuživí a politika je živí až moc dobře? Je ale potřeba být zvolen, slíbit cokoliv, pak se vymluvit, dosáhnout pozici za každou cenu a v ní se zabetonovat. V tom, zdá se, je "naše" (jejich) vláda přeborník. Žádný průšvih či skandál jí neotřese.

Na to ale potřebujete "žaludek", resp. zvláštní charakterové vlastnosti jako arogance, bezohlednost, bezcitnost a chamtivost. Jinými slovy ta brána k politické moci je otevřená pro lidi inteligentní, ale bez empatie, bez emoční a sociální inteligence. Říká se jim psychopati a sociopati. V systému, který jim přeje, se cítí jako ryby ve vodě. Ale nahoru se také dostává hodně lidí hloupých a zbabělých.

Politici zcyničtěli. Zcyničtěli i jejich voliči, nebo se jen bojí volit jinak, než jsou zvyklí? Bojí se médii onálepkovaných populistů tak, že je nikdy volit nebudou a budou si stále vybírat "demokratické" politiky, kteří se učinili demokraty "sebe-prohlášením", čili tzv. self-declaration? Nebo se skřípěním zubů to hodí viditelnému oligarchovi (Babišovi), zatímco ti "neviditelní" oligarchové v pozadí "pasou" ty jediné správné demokraty, kteří se však svou hloupostí a arogancí znechutili i části svých minulých voličů?

Menší zlo je buď Fiala nebo Babiš, ale rozhodně největší zlo je Okamura a spol. Říká to přece devět z devíti redaktorů České televize a Dr. Václav Moravec. Intoši z pražských kaváren dělají, co mohou, aby jim ti vidláci do voleb nehodili vidle. Oni ale burany neznají, nekomunikují s nimi, a navíc jimi pohrdají. Hlavně, že na nich parazitují a nenechají je žít.

Nejradši bych volit nešel, ale půjdu. Stranu, která slíbí zrušení poplatků u lékaře, pardon poplatků České televizi, zvolím rád. Přesto, že to budou ti hrozní populisté. Ne přesto, ale právě proto. Osobně to beru takto: když už volit, tak populisty, to je mým heslem. Písek do soukolí, veš do kožichu, hodit do toho vidle těm "správným", ať se z toho třeba opupínkujou.

A ještě volby do třetiny Senátu. Stojím za iniciativou Radka Novotného "Pusťme politiky k vodě" a jeho profily politiků, zejména senátorů. Díky tomu vím, že stávajícího senátora ve svém obvodě volit nebudu. Klidně zvolím i nějakého "výsadkáře", proti čemuž jsem vždycky byl. Kdo je "výsadkář"? Obvykle nějaký zasloužilý (vysloužilý) politik z Prahy, kterému jeho rodná politická strana zařídí výsadek (kandidaturu) v nějakém okrese.

Bude to zajímavé. Jak se volebně naplní 70% neoblíbenost naší (jejich) vlády? "Titanic" mění směr velmi pozvolna na rozdíl od své zběsilé rychlosti. Trend změny tu je. Je už dostatečně silný, aby pozměnil směr či aspoň zpomalil náraz?