Ze Štěchovic do Prahy za tři minuty

18.09.2024

To je za normálních podmínek samozřejmě nemožné. Ale jak dlouho by trvala cesta povodňové vlny při protržení Slapské přehrady? Že i to je nemožné?

A co zřícené mosty v Janově a Drážďanech? Jak byly staré a jak byla podceněna jejich údržba? Byla Slapská přehrada kontrolována? Je udržována a pravidelně opravována? Doufám, že ano. A hlavně se to týká všech přehrad Vltavské kaskády.

Kdyby přišla taková vlna, tak předpokládám, že by na tom Praha přes všechna opatření byla podobně jako Hanušovice. Taková vlna by nejspíš dorazila i do Strakovky a v Karlíně by asi byla laguna. Vydrželo by metro?

To, že jsou peníze až na prvním místě, dokazuje výstavba v Karlíně (Rohanské nábřeží). Tam řádili developeři a postavili novou moderní kancelářskou čtvrť. Čili zase zabetonováno a zaasfaltováno. Nepamatuji se, zda se tam neuvažovalo, že se tam nechá volný prostor a rozšíří se ten "zelený" pruh od Vltavy (Rohanský ostrov). Možná ano, možná ne. V každém případě tam dnes stojí komplex moderních kancelářských budov.

Tak nám vláda prosadila konání voleb a samozřejmě v oblecích a lakýrkách dorazila podpořit postižené občany na severu Moravy. Údajně se premiérovi do bahýnka v domě nechtělo (říkala mi žena). Ptal jsem se, zda mu někdo nepodal lopatu a koště, aby pomohl a zda si ho někdo nespletl s pojišťovacím agentem, tedy likvidátorem z pojišťovny.

Není přece povinnost mít a sledovat televizi a vědět, jak vypadá předseda vlády. Možná, že takoví lidé v ČR dokonce existují. Pokud ano, mají můj obdiv.

Ukáže se, jak jsme na tom. Předpokládám, že s lidskou solidaritou jsme na tom dobře. S profesionalitou a nasazením hasičů, zdá se výborně, s lokálními a regionálními politiky to není vůbec špatné. A jak s těmi centrálními orgány, politiky a úředníky?

Tam to raději ani neodhaduji, ale jejich role je spíše přeceňována. Zejména médii. Média se povodním věnovala natolik, že o jiných událostech jsme se téměř nic nedozvěděli. A celkem se na ně dalo dívat, tedy ti, komu šel elektrický proud. Což zrovna v těch nejpostiženější oblastech nešel.

Ale to je spíše dobré, kdo byl měl čas a náladu, když se dívá, jak mu voda zaplavuje dům a on ho právě opouští, se dívat na zprávy v televizi a vidět to drama zprostředkovaně, když ho právě prožívá na vlastní kůži?

Jak to bývá je spousta lidí, kteří si neodpustí hraběcí rady, také stále dost, kteří situaci zneužijí k rabování či podvodům, a po bitvě se vyrojí spousta generálů, kteří vědí, co a jak se mělo dělat.

Teď začíná úklid a obnova. S tím i inventarizace škod. Pak, když nám dá příroda čas, se zapomene a vrátíme se do starých kolejí. Nebo už to bude jinak? Promyslíme jinou cestu a na tu se vydáme?

Jsme opravdu nepoučitelní? Nevím, doufám, že ne. Jsme zpupná civilizace oddělená od přírody? Zcela jistě. Pak se ale nedivme, že příroda se brání a tou povodní nám lidem něco sděluje. Něco jako: "člověče vzpamatuj se a přemýšlej, co a jak uděláš, aby z toho měla prospěch příroda (jejíž jsi součástí) a i Ty člověče". 

A co Bůh? Ten nad námi asi hořce plakal.